EFFEKTFULLT: – Vi så umiddelbart at ozon-anlegget effektivt løste opp partikler, fjernet biofilm og begroing på en måte kjemikalier aldri ville klart, sier Einar Nesse Johnsen, daglig leder i Hjelvik Matfisk.
Hjelvik Matfisk var blant verdens første på gjennomstrømningsanlegg for lakseoppdrett for matfisk på land. Nå oppnår de lovende resultater med desinfiseringsteknologi fra Normex.
– Et av de store problemene i oppdrettsnæringen er lakselus. Dette bruker næringen milliarder av kroner på å bli kvitt. Den beste løsningen per nå, er å ha fisken på land så lenge som mulig – og det er det vi driver med.
Det sier Einar Nesse Johnsen, som er daglig leder i det landbaserte oppdrettsselskapet Hjelvik Matfisk. De holder til i Vågstranda på Rauma, like ved siden av Hjelvik Settefisk.
– Ved å minimere tiden oppdrettslaksen er i sjøen bidrar vi til redusert lusepåslag; lusen får liten tid til å feste seg før fisken skal slaktes.
Pilotprosjekt
Hjelvik Matfisk, som var i full drift fra 2022, var blant de første i verden som startet et eget gjennomstrømningsanlegg for lakseoppdrett for matfisk på land. Det vil si at de både kan produsere postsmolt opp til én kilo og fullvokst laks klar for konsum.
Oppdrettsselskapet har en tillatelse til å produsere 2.000 tonn fisk per år. Hjelvik Matfisk er i første fase av en større utbyggingsplan. Johnsen beskriver selskapet som et pilotprosjekt per nå:
– I første rekke vil vi gjøre oss kjent med produksjonen og utfordringene som må løses. Vi planlegger for å bygge flere kar i området med tiden.
BEKJEMPER DESINFEKSJON: Hjelvik Matfisk bruker Normex sin mobile desinfiseringsteknologi, Ozone Skid. Den leverer effektiv behandling og desinfeksjon for landbaserte oppdrettsanlegg. Foto: Hjelvik Matfisk
Utfordringer med desinfeksjon
I høst installerte Normex sin mobile desinfiseringsteknologi, Ozone Skid, hos Hjelvik Matfisk. Den er designet for å levere effektiv behandling og desinfeksjon for landbaserte oppdrettsanlegg og kan enkelt flyttes rundt til ulike avdelinger og eventuelle lokasjoner.
Bakgrunnen for at Hjelvik Matfisk tok kontakt med Normex, var utfordringer med nettopp desinfeksjon.
– Vi har ikke lus i anleggene våre, men miljøbakterier utgjør en trussel ved å etablere seg på utilgjengelige overflater i kar, ventiler og rørsystemer, noe som kan føre til sår og sykdommer på fisken.
Det landbaserte oppdrettsselskapet hadde testet flere løsninger før de kontaktet Normex.
– Vi testet både med kjemikalier og forskjellige UV-behandlinger for å bli kvitt bakteriene, men uten å lykkes.
Miljøvennlig alternativ til kjemikalier
Nylig hadde Hjelvik Matfisk sin første desinfeksjonsrunde, der de fikk testet det nye Ozon-anlegget. De bruker anlegget når de desinfiserer mellom hvert innsett av fisk.
– Vi så umiddelbart at ozon-anlegget effektivt løste opp partikler, fjernet biofilm og begroing på en måte kjemikalier aldri ville klart. Ozon er også et mye mer effektivt og miljøvennlig alternativ enn kjemikalier.
– Andre fordeler dere ser?
– Vi får nå mulighet til å kjøre desinfisering over lengre tid. Før måtte vi gjøre det i løpet av noen timer, men nå kan vi ta det over flere dager. Vi tilfører nå litt ozon hele tiden til vannet når vi desinfiserer mellom generasjonsinnsett. Det gir oss mer sikkerhet og mindre risiko for oppbygging av «husstammer» med bakterier, sier han og utdyper:
– Ozon-anlegget øker biosikkerheten mellom innsett ved å fjerne bakterier som tidligere var vanskelig å nå. Vi er også bedre rustet om det skulle oppstå utbrudd med listeførte alvorlige sykdommer der Mattilsynet setter krav om desinfisering.
Hjelvik Matfisk har tidligere hatt store utgifter på å prøve å bekjempe bakterier – utgifter som nå reduseres betraktelig:
– Vi anslår at vi basert på våre tidligere utgifter med desinfeksjonsmiddel, kan betale ned dette ozonanlegget innen fem år.
ØKT SIKKERHET: Ozon-anlegget øker biosikkerheten mellom innsett ved å fjerne bakterier som tidligere var vanskelig å nå.
Frigir logistikk
Michael Vadseth er salgssjef i Normex. Han er tilfreds med at ozon-anlegget har løst mange av utfordringene til Hjelvik Matfisk. Løsningen de har brukt, er én av tre mobile ozonløsninger som Normex tilbyr.
– Våre mobile ozonløsninger gir produksjon av ozon på stedet, og frigir all logistikk rundt kjøp, lagring og håndtering av kjemikalier. Det er enkelt å flytte hele modulen med jekketralle eller truck, noe som gir stor fleksibiliteten til å møte unike desinfiseringsbehov der de oppstår.
Normex Desinfecta er godkjent av Statens Legemiddelverk og Mattilsynet som desinfeksjonsmiddel i akvakulturnæringen.